28 Eylül Kuduz Hastalığı Farkındalık Günü kapsamında Hastanemiz acil hekimlerinden Dr. Samet Yılmaz hastanemiz sağlık çalışanlarına ve tüm personellere eğitimi verdi.
01 Ekim 2019

28 Eylül Kuduz Hastalığı Farkındalık Günü kapsamında Hastanemiz acil hekimlerinden Dr. Samet Yılmaz sağlık çalışanlarına ve tüm personellere eğitim verdi.

Kuduzdan korunmak için neler yapılmalıdır?

Kedi ve köpekler kuduza karşı mutlaka aşılattırılmalıdır.

Evcil hayvanların, başıboş ve/veya vahşi hayvanlarla temas etmesine engel olunmalıdır.

Çevrede başıboş, hasta, garip davranışlar sergileyen veya ölmüş hayvan görüldüğünde ilgili yerler haberdar edilmelidir (belediyeler, muhtarlıklar, İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri gibi)

Kuduz şüpheli temas söz konusu olduğunda neler yapılmalıdır?

Yara veya ısırık bölgesi hiç vakit kaybedilmeden bol akarsu ve sabunla iyice yıkanmalı ve arkasından tentürdiyot gibi iyotlu antiseptikler uygulanmalıdır.

Göz, ağız veya burun şüpheli temasa maruz kalmışsa, bu bölgeler birkaç dakika içinde bol suyla yıkanmalıdır.

Kuduz şüpheli temasa maruz kalan kişi yukarıda belirtilen uygulamaları yaptıktan sonra derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeli , ve Dünya Sağlık Örgütünce kabul edilen  aşılama programı aksatmadan uygulamalıdır.

Kuduz hastalığının tedavisi var mıdır?

Kuduz hastalığının belirtileri ortaya çıktıktan sonra tedavisi imkansızdır ve  hastalık ölümle sonuçlanır.Bu sebeple, burada belirtilen korunma önlemlerine uyulmalıdır. Özellikle yara bakımı ve tedavisi ile kuduz aşısı(0-3-7-14-28. Günlerde koldan uygulanmakta) ve kuduz serumu(yara çevresine ve kalçadan) uygulamasının hastalığa yakalanmama hususunda hayati öneme sahip olduğu kesinlikle unutulmamalıdır.

  • 20190923_095822.jpg
  • 20190925_093857.jpg