Nevşehir İl Sağlık Müdürlüğü'nde görevli Ecz.H.Özlem Eren tarafından Farmakovijilans Eğitimi Yapıldı
19 Ocak 2019

Nevşehir İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Kozaklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesinde Farmakovijilans Eğitimi Yapıldı. 
 
Nevşehir İl Sağlık Müdürlüğü'nde görevli Ecz.H.Özlem Eren tarafından Kozaklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi konferans salonunda, Hastane doktor ve sağlık çalışanlarına  Farmakovijilans eğitimi düzenlenmiştir.
 
Eğitime İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık ve Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Yunus Çetin, Başhekim Dr. Sedat Orhan, Sağlık Bakım Hizmetler Müdürü Erdal Yalçın, Doktor ve Sağlık çalışanları katıldı.

Farmakovijilans Nedir ?

Advers (Yan) etkilerin ve beşeri tıbbi ürünlere bağlı diğer sorunların saptanması, değerlendirilmesi, tanımlanması ve önlenmesi ile ilgili bilimsel çalışmaları kapsamaktadır.Farmakovijilans “günlük klinik uygulamada ilaçların güvenliği ile ilgili klinik verilerin toplanması, ilaç uygulamasında karşılaşılan sorunların takibi, sorumlu nedenlerin saptanması, tanınması, araştırılması, kaydedilmesi, duyurulması ve gerekli önlemlerin alınması” şeklinde tanımlanabilir.

Ülkemizde Farmakovijilans Çalışmaları:

Türk İlaç Advers Etkilerini İzleme ve Değerlendirme Merkezi (TADMER) 1985 yılında kurulmuş olup, 1987 yılında DSÖ Uluslararası İlaç İzleme İşbirliği Merkezi’ne 27. üye olarak kabul edilmiştir. Türk İlaç Advers Etkilerini İzleme ve Değerlendirme Merkezi (TADMER) olan merkezimizin adı Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM) olarak değişmiştir. “Beşeri Tıbbi Ürünlerin Güvenliğinin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi Hakkında Yönetmelik” ilk kez 22.03.2005 tarihinde yayımlanmış olup, daha sonra güncel Avrupa Birliğinin ilaçlarla ilgili mevzuatının 2010/84/EC sayılı direktifine paralel olarak hazırlanan 15/4/2014 tarihli ve 28973 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “İlaçların Güvenliliği Hakkında Yönetmelik” ile değiştirilmiştir.
  • farmakoljiEğtim2.jpg
  • farmakoljiEğtim.jpg